Smørsyre og IBS (Irritabel tarm)

Etter å ha prøvd en trillion kurer og dietter, har jeg kapitulert. Det har ikke noe for seg, det er bare å gå i dybden av problemet og ta det ved roten som fungerer.
Hvorfor får man IBS?
Jo, det kan være en trillion årsaker også. I mitt tilfelle, er det sannsynligvis langvarig antibiotikabruk og matallergier.

Skader på tarmen
I løpet av disse årene ødelegger medisinene hele den naturlige tarmfloraen. Som min gamle lærer sa; Vi har en hel dyrehage i tarmen, gjennomsnittlig 3 kg bakterier, avfallsstoffer, slagg og drit. Alle sammen. Noen her som tar en rensekur i ny og ne og føler seg litt lettere?
All helse begynner med tarmen!
Hør nå her: I tarmen fordøyes mat, der finnes næringsopptaket, rensefunksjoner, enzymer som bryter ned hver eneste bestanddel av det du putter i deg.
ALT skal bearbeides i tarmen før det sendes videre inn i kroppen.
Hvis tarmen ikke fungerer optimalt og blir skadet, hva tror dere skjer da?
Jo, toxiner, tungmetaller og betennelsesceller lekker ut i blodbanen og aktiverer immunforsvaret. Kroniske sykdommer, autoimmune reaksjoner, muskelsmerter m.m. får fritt spillerom.

Probiotika, prebiotika, fermentert mat, er ikke det bra?
Joda, hvis man har en frisk tarm, er det bra. Fermentert mat og prebiotika (inulin bl.a.) øker maten til de gode bakteriene (probiotika/melkesyrebakterier).
Men de forsårsaker også en enorm kjemisk reaksjon, som fører til dannelse av gasser, luft i magen og oppblåsthet, hvis man har lite gode bakterier fra før.
Noen får diarè, som igjen fører til forstoppelse etterpå.
Fiberrik kost kan være en katastrofe for enkelte, hvis tarmtottene ikke greier å bearbeide fibrene.
Drikk masse vann og spis fiber, sier helsemyndighetene.
Det funker ikke for alle, hos meg gir fiber forstoppelse. Lavkarbo kan jeg bare glemme med alle disse frøene, nøttene, egg, linser og kjøtt…
Jeg har aldri vært så dårlig i magen, som etter at jeg gikk til ernæringsfysiolog på sykehuset.
Spis ofte og lite. Ja, greit nok, men hva da??
Fullkornspasta? Lite fett? Grovt brød? Det er jo en tragedie.
Nei, her må man finne ut hvor problemet ligger.

Mangel på butyric acid (smørsyre)
Nyere forskning viser at de som sliter med disse tingene, kan ha mangel på noe så enkelt som smørsyre.
Probiotika (melkesyrebakterier) hjelper nemlig kun når man tar det. Ikke på sikt. Man kan hjelpe tarmen å opprettholde en god flora der og da, men den reparerer ikke slimhinnene. Men smørsyre, derimot:

Noen forskere mener at de med IBS har en manglende evne til å bryte ned en bestemt type karbohydrater, og noen pasienter blir derfor bedt om å holde seg til FODMAP-dietten
Det er en av de få behandlingsmetodene som har vist å redusere plagene hos folk med IBS, men metoden fungerer ikke for alle.

Forskere har sett at pasienter med irritabel tarm syndrom har en lavere andel av bakterier som produserer smørsyre i tarmen. Smørsyre er en fettsyre som produseres av enkelte bakteriearter i tykktarmen når de bryter ned ulike typer kostfibre. Noen forskere har trodd at mer smørsyre i tarmen er bedre, og derfor kan mangel på bakterier som produserer det i tarmen være en mulig årsak til IBS.
Smørsyre har betennelsesdempende effekter og kanskje kan det styrke tarmens bakteriefunksjon. En svekket bakteriefunksjon gjør at tarmen kan slippe inn giftige stoffer som trekker seg inn i tarmslimhinnen og videre ut i kroppen. Det kan gjøre at tarmen blir irritert og betent, og er ofte sett hos pasienter med irritabel tarm.

Kilde: Forskning.no

Les mer om smørsyre her:
Tarmbakterier kobles til hjertesvikt
Ny behandling for irritabel tarm
Prebiotika og probiotika

Jeg har selv tatt smørsyre i en uke nå, er veldig overrasket. Går på do til samme tid hver dag uten større utfordringer, magen er flatere og jeg eter hva som helst. Mindre smerter i kroppen også, men det kan være tilfeldig. Bare en oppdatering, så vi får vente og se.