Postviralt utmattelsessyndrom

Velg selv, du klassifiserer til 4 diagnoser, men vi setter bare en av de.
Vil du ha G93.3 ME, M79.7 fibromyalgi, F48 nevrasteni, eller G93.3 postviralt utmattelsessyndrom?

Legen:
Du fyller alle kriteriene for ME, unntatt dårlig søvn. Så det er litt vanskelig… Og siden du har en tilleggs-diagnose med lavt stoffskifte, så er det ikke helt riktig å si du har ME.

Meg:
Men jeg fikk jo lavt stoffskifte mange år før utmattelsen og det er jo regulert med medisiner i over 10 år?

Legen:
Ja, så du har nok en form for ME. Men det spiller egentlig ingen rolle, for alle diagnosene gir de samme symptomene og vi kan ikke behandle noen av de, uansett.

Meg:
Jaja, men fibromyalgi er jo utelukket, så det vet vi jo at jeg ikke har?

Legen:
Jo, du har nok det også. I tillegg. Fordi du responderer på alle triggerpunktene. Men det kan vi ikke gjøre noe med, så det spiller egentlig ingen rolle om du har det. Du har jo også prøvd behandling mot fibromyalgi som ikke har fungert.

Meg:
Ja, det er vel kanskje fordi jeg ikke har fibromyalgi, da.

Legen:
Ja, det kan hende.

Meg:
Hm, men hva med nr. tre, nevrasteni, da? Hva er det?

Legen:
Jo, det er de samme symptomene som ME og fibromyalgi, men her er det to grupper: En som bare har symptomene uten forklaring og en som har det pga psykiske årsaker. I utgangspunktet klassifiseres det under psykiske lidelser. Og den bruker vi når vi har utelukket ME, fibromyalgi og Postviralt utmattelsessyndrom.

Meg:
Øh, så det er en slags ME-diagnose med fysiske symptomer som kommer av psykiske traumer? Da er det i hvertfall ikke det jeg har, for det er trippeltsjekka.

Legen:
Ja, men du har jo vært igjennom en del traumer i oppveksten, har du ikke?

Meg:
Ja, jeg har jo det, men har jo gått til traumebehandling og vil ikke si at det påvirker meg nevneverdig i dag.

Legen:
Nei, men når du blir alenemor fordi eksen din dør og du går konkurs samme året, så er det ikke så rart du blir syk?

Meg:
Absolutt ikke rart om man reagerer nei. Men… VEL, nå ble jeg syk før det skjedde da og jeg vil gjerne legge til at jeg fikk borreliose OG kyssesyken samtidig, uten å få behandling. Det var DA det smalt skikkelig.

Legen:
Ja, så det heller vel mest mot et Postviralt Utmattelsessyndrom. Jeg tror jeg vil kalle det, det.

Meg:
Aha, så jeg har egentlig ME, da? Etter borreliose?

Legen:
Nja, men vi har ikke lov å kalle det det. Fordi du ikke har positive borreliaprøver. Og fordi du har lavt stoffskifte.

Meg:
Men jeg har totalt 8 positive borreliaprøver i Ungarn, Tyskland, Norge, Polen, osv. Samt bilde av ring rundt bittstedet, pluss flåttene bevart i glassbeholder hjemme, så dere kan analysere de, i tillegg til påvist kjøttallergi som kun kommer av flåttbitt, påvist av spesialist i Norge? Samt alle klassiske symptomer på borrelia og dere lurer på hva som feiler meg?

Legen:
Ja, vi innrømmer at vi har litt dårlige lab-prøver her i norge for å påvise sånt. Det er jo velkjent. Det snakkes mye om dette om dagen.

Meg:
Ok, så hva er konklusjonen her?

Legen:
Jeg tenker Postviralt utmattelsessyndrom.

Meg:
Ok, ME.
(Etter flåttbitt og kyssesyken. Men de kaller det «viralt», fordi kyssesyken er et virus. Borrelia er en bakterie, så da har det ikke sammenheng med ME’en, selv om det er velkjent at borreliainfeksjon kan gi ME).

Legen:
Men det er jo litt spesielt at du blir bedre av antibiotika og kortison.

Meg:
Jeg synes det er logisk, siden borrelia trykkes ned av antibiotika og blusser opp igjen etter en tid. Så når kroppen reagerer på borrelia-infeksjonen med inflammasjon i nervesystem, muskler og vev, så funker kortison.

Legen:
Nettopp, så da er jeg enig med fastlegen din i at du kanskje burde ta kortison 1-2 ganger i måneden i vinterhalvåret, for å fungere normalt.

Meg:
Ja, kanskje det. Men vi kom ingen vei i dag, gjorde vi?

Legen:
Egentlig ikke. Alt er litt ullent. Uansett hvilken diagnose du hadde fått i dag, så hadde vi ikke kunnet gitt deg noen behandling.

Meg:
Ikke for borreliose heller, regner jeg med?

Legen:
Nei. For det har du jo ikke nå lenger.

Meg:
Så mellom pest og kolera, så kan jeg velge kreft?

Legen:
Jeg ville nok tatt kortison fremfor antibiotika. I hvertfall i ditt tilfelle. Men du må passe på å ta så sjeldent som mulig, fordi du vil få nedsatt immunforsvar.
Gjerne unngå smittekilder en ukes tid etter behandling.

Meg:
Tusen takk. Dette var interessant, jeg synes nesten det var litt hyggelig å snakke med deg i dag, jeg.

Min konklusjon er da at for å fungere i hverdagen, kan det norske helsevesen tilby meg kortison ca 2 ganger i måneden og unngå kontakt med andre mennesker i en uke etter endt kur, dvs 14 av 30 dager, med andre ord ca 50% av min tid på kloden.
Uten noen annen diagnose enn at jeg har utmattelse ETTER en infeksjon som ikke eksisterer. Etter ca 6 år med utredninger.
Men å gi meg den føkkings antibiotikakuren jeg trengte da jeg kom på legevakta med lammelser etter flåttbitt, DET kunne de ikke.
Pleiepasient i en alder av 50 kommer til å bli billig for staten.
Fortsett sånn.