Search for:

Storslått Pride-åpning i Moss!

Tekst & Foto: Aina Ekstrøm

Tekst & Foto: Aina Ekstrøm

Tross overskyet og spådommer om regn åpnet Pride-festivalen i Moss med store forventninger fra unge og gamle. For tredje år på rad arrangeres Pride i Moss. I 2020 var første gang Moss by hev seg på bølgen med Pride-festival i byen.

Sitert fra arrangørens side: “Festivalen arbeider ut fra 4 hjørnestener: Miljø, møteplasser, inkludering og mangfold.”

Torsdagen var den offisielle åpningen med Pride for barn og unge. Kirken hadde regnbuemesse og Dj Chackra spilte så det rykket i dansefoten.

Pride Park ung sørget også for alkoholfri underholdning i form av boblefotball og negldesign.

Fredagen arrangerte frøknene “Linn Dorf” og “Maybritt” gratis Quiz for alle i bryggerigården. Stemningen var høy og volumet på topp da deltakerne fikk servert spørsmålene, der temaene dreide seg hovedsaklig om musikk og film i suppe-format. Deltakerne var i kjempestemning, så det var nesten umulig å få til et intervju. Men det var ikke til hinder for quizmasterene, for jo høyere publikum ropte, jo høyere spilte og snakket de. Linn Dorf tok noen dansetrinn og Maybritt tok salto foran det elleville publikummet!

Pride Moss drives av frivillige og en av disse er Karen Rosmo (t.v.) som forteller at for henne er Pride kjempeviktig!
For henne betyr Pride både inkludering, respekt, toleranse og at hun kan aktivt være med å vise at hun har tatt et valg og at det burde være en menneskerett å kunne gjøre det. Men dessverre er det ikke sånn, så derfor må vi vise oss frem år etter år.

Avbrutt av vill jubel fra quizzen i bakgrunnen, fortsetter hun: Jeg er veldig fornøyd med hvordan vi arrangerer Pride i Moss. Det blir bare bedre og bedre og større og større! Jeg tenker også på paraden på lørdag, der det blir MANGE aktører i år.

Karen mener også at det er fint at Pride kan arrangeres til forskjellige tider i forskjellige byer, fordi da har de som vil muligheten til å være med på flere markeringer.

Her i Moss føler hun seg veldig trygg på festival og hun tenker at i fremtiden kanskje man slipper å poengtere at det faktisk har vært mennesker som både har blitt drept og trakassert for sin legning… Men i vår levetid er det mulig at dette er noe vi må kjempe for.

Tanya Karlsen (t.h.) jobber vanligvis med barn og unge, for henne handler Pride om at man skal få lov til å elske den man elsker og at alle må være akseptert av hverandre.
Hun synes kanskje at Pride burde slås sammen og feires i alle byer på samme tidspunkt i stedet for å spre det rundt hele året. Fokuset ville nok blitt sterkere om man hadde Pride-markeringer i alle byer samtidig. Litt av grunnen til at mange er lei av Pride, er at det blir for mye, det kan bygge oppunder en del hat, men dette er nok ikke selve hovedårsaken til motstanden.

Jeg kunne tenke meg at Pride ble mye mindre seksualisert, vi har jo ikke det problemet her i Moss, men det kan bli feil fokus og kan være nok en grobunn for hat og motstand. Det er jo ikke det Pride er.

Jeg føler meg veldig trygg her i Moss, men jeg tror at i fremtiden vil Pride-markeringene vokse og etter hvert bli litt mer normalisert.
Jeg tror at mange av “båsene” og benevnelsene vil forsvinne og forenkles og jeg tror at Pride som nå er litt mote-preget, vil forsvinne og bli mindre in.